o nama  |   slobodnica  |   nastupi  |   novosti  |   kontakt  |   fotkice  |   povratak  |          KUD ŠOKICA online  ©
 


Chorwazja, bardzo dobze - Hrvatska, jako dobro!

KUD Šokica na međunarodnom festivalu u Poljskoj
Više od 200 različitih instrumenata od Španjolske do Bugarske, više od 600 plesača i pjevača u nošnjama iz 12 zemalja, od Italije do Gruzije - sve u gradu sa 25 tisuća domicilnog stanovništva i pola milijuna turista s pet kontinenata, na festivalu koji se održavao na rubu planinskog lanca Tatre, najvećeg nacionalnog parka u Poljskoj. U 9 dana svakodnevnog programa koji se odvijao na nekoliko lokacija, s epicentrom u velikom cirkuskom šatoru usred Zakopana (tipična poljska satira), 39. međunarodni festival folklora gorskih zemalja, u mjestu na političkoj, kulturalnoj i graničnoj razmeđi Slovačke, Češke i Poljske, pokazao je što znači epitet "europski show folklora br. 1". Hrvatska, ili Chorwacja na poljskom, na ulicama Zakopana dočekana je pljeskom i uzvicima "Bravo!", "Chorwatcja, Chorwatcja!"

U pravu je Stjepan Kovačević, voditelj KUD-a Šokica, kada je uoči polaska u Poljsku govorio "to morate sami vidjeti i doživjeti".

Od prigradske Olcze, gdje smo se smjestili u jednom od bezbroj obiteljskih pansiona i hotela (vila Grzesiczek) do središta grada je 6,5 kilometara ili 10-ak minuta vožnje cestama bez ijednog semafora; Zakopane su promet riješili bezbrojnim ringovima (rotorima) i tek na glavnom gradskom raskrižju jednim semaforom koji se u večernjim satima za pješake uključuje na poziv. Od ringa Solidarnost do središnjeg festivalskog šatora svega je stotinjak metara. Poljaci, a posebno Poljakinje, dočekuju nas na ulazu u festivalsku zonu škljocanjem fotoaparata i video-kamerama. Na otvorenoj pozornici, prvog dana, "Šokica" je nastupila kratkom prezentacijom hrvatskog folklora. Prije i poslije nas nastupe imaju i svi drugi - Gruzija, Cipar, Slovaci... Od svih koji su najavljeni u Poljsku jedino nije stigla Angola. Na velikoj pozornici s panoima glavnog sponzora, nove marke piva Tatra - primaši, bas, teške slavonske nošnje, poznati zvuci bećarca i poljske Alpe iza brojne publike. Za ne povjerovati. Simpatije Poljaka prema Hrvatskoj vrlo su otvorene. "Chorwacja? Bardzo dobze!" (Hrvatska - jako dobro!). Sve to još nije ništa u usporedbi s povorkom koja nas je čekala drugog dana.

Od crkve Sv. Križa do Krupowke

U crkvi nešto manjoj od đakovačke katedrale samo je nekoliko zemalja dobilo priliku pjevati na svetoj misi. KUD "Šokica" započinje pjesmu Krist na žalu i odjednom svi Poljaci započinju pjevati. Na velikom zidu u pročelju je slika pokojnog pape Wojtyle, crkva je puna naroda, Poljaci brišu suze. Ovo je bio dirljiv trenutak. Nakon svete mise, na izlazu nas čekaju transparenti za postrojavanje, "Chorwacja" je u sredini povorke. Krećemo s bećarcem, ispred nas je Gruzija, iza nas Turci i Talijani. Iako smo manje bučni od susjeda, hrvatska je zastava zato najviša. Do središta grada je dva kilometra kroz špalir od nekoliko desetaka tisuća turista. "Bravooo! Bravooo Chorwacja!" odzvanja cijelim putem. Poljakinje i Poljaci zaustavljaju čelo kolone i slikaju se s dečkima i curama. Ochrana (s pretencioznim natpisom na leđima "Sekret police", ili u prijevodu - zaštitari) u laganim pancirkama, požuruju nas. Na dva punkta, KUD izvodi kratki program u izravnom prijenosu poljske TV5. Scena je nevjerojatna. Pred publikom se izmjenjuju egzotične nošnje i zvukovi, jedni neobičniji od drugih. Na izlasku iz špalira (a bio je jedan od rijetkih vrućih dana) curi znoj na sve strane. Nakon vatrenog krštenja, vraćamo se na Krupowku, glavnu arteriju Zakopana, opet navečer ali kao "obični turisti".

U usporedbi sa tri puta većim Slavonskim Brodom Zakopane su neobičan grad. Posvuda su ulični zabavljači: one-man-show svirač (sam svira 5 instrumenata), vještica-"kip", visoka 2,5 metra, zabavlja djecu; malo dalje je Poljak koji imitira pjev cijelog orkestra ptica; u šarenim izlozima ima svega, oskudno odjeveni foto-modeli reklamiraju skuplje butike, na brojnim su štandovima suveniri, bunde od krzna i kože, staklena galanterija. "Kafići" s ograđenim terasama u tipično poljsko-ukrajinskom stilu gradnje (drvo i samo drvo) na obadvije su strane. Krupowke su pune kao čep.

Hrvatski dan

Jedan jedini "slobodni" dan - slobodan dan ne znači dan bez proba - proveli smo u učenju poljskog hajdučkog plesa (muški dio KUD-a, ples s puno skokova i elementima "kazačoka", sve je završilo sutrašnjom upalom mišića) i tradicionalne pjesme poljskih brđana, Gurale, Gurale, za koju je KUD Šokica u velikom finalu dobio 2. nagradu. U srijedu nas je čekao Dan Hrvatske. Od 12 zemalja, tu su čast na festivalu dobili još samo Gruzija, Cipar i Poljska kao domaćin. Iskusne kuharice, najstarije članice KUD-a Marija Lasić, Barica Pavičić, Marija Šilobota, Marija Koprivnjak i "teta" Vesna, peku dan ranije orahnjače, makovnjače i kiflice; sprema se meso za čobanac, po cijelom gradu potraga za Vegetom i Fantom. U srijedu, 50 litara čobanca bilo je premalo za špalir turista; buhtle su se rezale na 4 dijela, pite na male kockice, domaće vino i rakija na gutljaj a čobanac se dijelio u malim šalicama. Na vanjskoj pozornici "Šokica" pleše i pjeva, penju se zatim tamburaši a plesačka grupa silazi među publiku i uči turiste slavonska kola. Novinar poljskog radija kaže kako je ovo najbolji nacionalni dan.

Veliko finale - brončana ciupaga

Iako je prema službenom festivalskom programu Šokica nastupala samo dva puta, KUD je na pozornicama stvarno nastupao 7 od ukupno 9 dana. Na natjecanju svirača, plesača i pjevača - pojedinačno i u grupi - nagradu su u utorak odnijeli samo Francuzi; u crkvi posvećenoj papi Wojtyli, inače svetištu Majke Božje Fatimske, KUD je u četvrtak pjevao na svetoj misi a zatim i plesao u crkvenom dvorištu u povorci svih folkornih ansambala; u petak, na velikom finalu prezentirali smo splet pjesama i narodnog običaja košnje, "Ženina volja", i osvojili legendarnu i prestižnu ciupagu ("čupagu" - tradicionalnu brdsku sjekiru)u kategoriji umjetnički stiliziranog folklora. Apsolutni pobjednici festivala u svim kategorijama su Francuzi, ansambl Biroussan. Grupa Dioskurija, iz Gruzijske pokrajine Abhazije, dobila je specijalnu nagradu grada Zakopana kao najbolji ansambl izvan festivalskih kategorija. Nitko s pozornice nije otišao barem bez utješnih diploma, no "čupagu" su kući ponijele samo Francuska, Poljska i Hrvatska. Za kraj, domaćini su, ali ovaj puta samo za sudionike festivala, pripremili posebnu završnu večer u ležernijem tonu. Tko je naučio plesao je poljski Hajdučki ples, Bugari su pobijedili u pjevanju Gurala a "Šokica" je bila druga; titulu miss festivala odnijela je prelijepa Gruzijka (u vrlo oštroj konkurenciji). Za sve mlade, koji su činili 90 posto svih sudionika festivala, svake je večeri radio festivalski klub, s nastupima sviračkih grupa iz po triju zemalja i s ležernijim repertoarom.

Povratak
Uz pomoć satelitske navigacije, autobus je bez problema prošao Slovačku a onda i Budimpeštu, nakon koje više nije bilo puno razmišljanja. Prolazimo mađarski Udvar a onda nas hrvatski carinici dočekuju s osmijehom. Nakon 15 sati puta KUD u Slobodnici pleše kolo s mještanima. "Šokica" je u subotu već u Bickom Selu, polovicom rujna na festivalu u Španjolskoj (Barcelona) a u listopadu u Francuskoj (Lyon). - Morate doći u Francusku, rekao je Stjepanu Kovačeviću još u Poljskoj, nakon prijateljskog stiska ruke, predsjednik europskog CIOF-a Jean Roche. Između još treba ubaciti festival u Calabriji (Italija), zatim u Auschwitzu, ako stane u već prebukiranu 2008. godinu. Sve ovo, izlazak na još jednu svjetsku pozornicu, uz bok obilno sponzoriranim i poluprofesionalnim nacionalnim ansamblima jedne Francuske ili Italije ili Španjolske, "Šokica" je napravila vlastitim trudom, uz pomoć tek nekolicine sponzora. Bravo "Šokica"!

S. R.


          © Copyright 2005 OldCatTom - Sva prava pridržana / All rights reserved