o nama  |   slobodnica  |   nastupi  |   novosti  |   kontakt  |   fotkice  |   povratak  |          KUD ŠOKICA online  ©
 


KUD „Šokica“ datira svojim radom od 1915. g. na području sela Slobodnica općine Sibinj u Brodsko-posavskoj županiji. U vremenu djelovanja KUD-a došlo je do promjene imena, 1947.g. u KUD „Sloboda“ da bi se poslije domovinskog rata i osamostaljenja Hrvatske 1994.g. vratilo ime „Šokica“.KUD „Šokica“ danas broji oko 90 aktivnih članova koji rade u četiri sekcije i to: dječja folklorna, starija folklorna, pučko-pjevačka i tamburaška sekcija.Pri KUD-u djeluje i škola sviranja koju danas pohađa 25 mladih učenika (3 generacije) od kojih prva već svira folklorne sadržaje starijoj folklornoj sekciji a mlađi kod nastupa dječje folklorne sekcije. Dječja folklorna sekcija broji 30 članova, koja se svake godine pomlađuje novim članovima, a iz koje svake godine dolazi podmladak u stariju folklornu sekciju.
Dječja folklorna sekcija bila je sudionik dječjih smotri i to: „Brodsko kolo“, „Đakovački vezovi“, „Zatancajmo po domaći“ u Primorsko-goranskog županiji, „Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva“ u Maloj Subotici u Međumurskoj županiji.
Starija folklorna sekcija broji 35 članova i bila je sudionik mnogih smotri folklora: „Brodsko kolo“, „Đakovački vezovi“, Vinkovačke jeseni, MSF „Zagreb 2001“, „Ljeto Valpovačko“, „Miholjačko sijelo“, „Veće Murom i Dravom“ Čakovec, „Zatancajmo po domaći“ u Primorsko-goranskoj županiji, „Ljeto na Murteru“, „Stara škrinja je otvorena“ u Muću, „Primoštensko užance“, „Na Neretvu misečina pala“ u Metkoviću, „Fešta u Pakovu Selu“, „Grebaštico dok ti ime traje“.
Nastupi KUD-ova izvan naših granica uslijedili su u Mađarskoj 2002.g. n a smotri hrvatskog folklora i običaja „Dobrodošli mili gosti“ u Pećuhu, 2004.g. KUD „Šokica“ bila je sudionik dva Međunarocna festivala folklora i to u Italiji u provinciji Traviso i Francuskoj u mjestu GAP, te možemo slobodno reći da smo si otvorili vrata Europe.
Starija folklorna sekcija njeguje izvorni folklor i običaje svoga kraja i Slavonije a pleše i koreografirani folklor ostalih dijelova Hrvatske.
Pučko-pjevačka sekcija vrlo je postala prepoznatljiva na svim većim smotrama folklora sa pjevanjem svjetovnih i crkvenih pjesama, osobito pjevanja Svetih misa uz tamburašku pratnju. Svete mise pjevane su u Primoštenu, u Primorsko-goranskoj županiji u Jelenju, Voloskom i Matuljima, zatim u Murteru a posebno je počašćena pjevanjem cjelovečernjeg koncerta svetih pjesama uz tamburicu u Francuskoj u obnovljenoj kapeli Sv. Ane u Legrancu i pjevanjem Sv. Mise u katedrali u GAP-u. Na MMF u Italiji također KUD je imao svoje učešće u pjevanju Sv. Misa.
KUD „Šokica“ je član Družine – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga čije je sjedište pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i IGF-a (Međunarodne unije folklora).
KUD „Šokica“ bit će domaćin 2005. g. u  srpnju Međunarodne smotre dječjeg folklora a organizator je Družine – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga.
KUD „Šokica“ je organizator dvije folklorne manifestacije u selu Slobodnici i to: „Uskrsni ponedjeljak“ u Slobodnici koji je ove godine organiziran po 10. puta i to u ozračju proslave 90 godina spomena imena „Šokica“ i njenog djelovanja, te Božićni koncert pod nazivom „Slava Bogu na visini“ koji je 2004.g. organiziran peti put.

Voditelj tamburaške sekcije  prof. Nikola Novosel
Voditelj folklornih sekcija Martina Kovačević
Predsjednik KUD-a Stjepan Kovačević

 


     © Copyright 2005 OldCatTom - Sva prava pridržana / All rights reserved