o nama  |   slobodnica  |   nastupi  |   novosti  |   kontakt  |   fotkice  |   povratak  |          KUD ŠOKICA online  ©
 


Kratka povijest sela Slobodnica
(KUD- "Sokica" Slobodnica)

Ime sela Slobodnica spominje se, (po knjigama i spomenici) od davne 1428.g. kao selo u sastavu velikog feudalnog Bišćanskog posjeda. Spominje se tada kao malo trgovačko mjesto sa Sloboštinama, jer je pod Brišćanima uživala neke povlastice, pa je upravo po tome dobi¬la ime Slobodnica. Selo je bilo raštrkano po zemljištima, nešto južnije od današnjeg sela.
U drugoj polovici 18. stoljeća, za vrijeme Marije Terezije, selo je ušoreno i kuće su se gradite u tri ulice u obliku slova T, te je tada ponikla pjesma od mladih Šokaca i Šokica "Slobodnica selo u tri kraja, u sredini crkva ko iz raja", koja se dan-danas zapjeva i u KUD-u "Šokica". 1789.g. utemeljena je i Župa Slobođanska.
Za vrijeme Vojne granice, koja je trajala punih 200 godina na tim prostorima, ljudi su živjeli u velikim zadrugama (50-60 osoba), pa je razvojačenjem Vojne granice došlo do diobe zadruga. Bilo je puno patnje i teških križeva koji su tijekom godina podno¬sili mještani Slobodnice, pretrpjeli u svojoj prošlosti posljedice ratova, mnogi izginuli i završavali u logorima.
Često su tim prostorima harale razne bolesti, najveća epidemija kolere zahvatila je stanovništvo 1812.g. a zatim ponovo 1915 g. pa je izumrlo 50-60% stanovništva.
Upravo 1915.g. ostatak stanovništva okupljao se sa namjerom da saču¬vaju tradiciju i opstanak Šokadije pod nazivom "Šokica", te od te godine pa do danas na području sela Slobodnice radi i djeluje KUD "Šokica" Slobdnica. Iste godine započeo je val doseljavanja stanovništva iz Ukrajine, što je bio još jedan od razloga okupljanja tadašnjeg stanovništva da bih sačuvao entitet svog duha i naroda.

 

Općenito
Republika Hrvatska je podijeljena u 20 županija i grad Zagreb. Jedna od županija je i Brodsko-posavska čije središte je
 
Slavonski Brod. Brodsko-posavska županija se nalazi na istoku Republike Hrvatske, u južnom dijelu Panonske nizine koji se zove Slavonija. Omeđena je sa sjevera planinama Psunj, Požeškim i Diljskim gorjem, a s juga rijekom Savom. Rijeka Sava je i granica Republike Hrvatske s Republikom Bosnom i Hercegovinom u dužini od 165 km. Uzduž Save, u smjeru zapad-istok se pružaju glavni prometni pravci - željeznička pruga i autocesta koji povezuju zapadnu Europu i Bliski istok.

 

 Neki geografski i populacijski podaci

Županija se prostire od 45"02' do 45"23' stupnja sjeverne zemlj. širine i od 17"04' do 18"55' istočne zemlj. dužine. Najviša nadmorska visina (Psunj-Brezovo polje) je 985 m, a najniža (u području Gundinaca) je 83 m, prosječna nadmorska visina iznosi 90 m.

Površine: Županija 2.034 kv. km (3,5 % Hrvatske), gradovi i naselja 52,4 kv. km, oranice i vrtovi 88.016 ha, voćnjaci 2.766 ha, vinogradi 1.195 ha, livade 11.984 ha, pašnjaci 13.128 ha, ribnjaci 2.432 ha i šume 60.255 ha.

Broj stanovnika:
cijela županija 175.000, grad Slavonski Brod 57.300, grad Nova Gradiška 15.750.

Gustoća:
86 stanovnika po kv. km.          © Copyright 2005 OldCatTom - Sva prava pridržana / All rights reserved